bättre självförtroende

Hälsa Känner du rädsla inför framgångar eller tycker du att det är svårt att fatta beslut? Då kanske det är dags att spä på självförtroendet en smula.
Det är många som tycker att det är jobbigt att behöva prata inför folk eller säga nej till vänner även fast vi egentligen inte orkar ta den där fikan just nu.
SalongK.se
1. Lär känna dig själv och ta reda på var ditt självförtroende ligger på i dagsläget. Fundera över hur god självkänsla du egentligen har och hur du reagerar i olika pressade situationer. En bra övning kan vara att låta en vän sammanställa ett test med olika frågor, där du prickar i det som bäst stämmer in på dig själv. Du får du ett slags medelvärde och vet hur mycket du behöver jobba på ditt självförtroende.

2. Eliminera alla kritiska tankar du har om dig själv eller andra negativa kommenterar du fått höra. Negativa funderingar gör knappast självförtroendet starkare. Tyvärr kan kritiska påståenden sitta kvar länge i ditt undermedvetna och sabotera rejält. Negativa påståenden gör så du hela tiden anklagar dig själv så fort något inte blivit som du tänkt dig. Sluta döma dig själv och börja jobba på styrkor som gör dig onåbar för vad andra människor tycker om dig. Hela livet brottas vi med uppfattningar från alla håll och kanter, att anpassa dig till dessa blir i längden en ohållbar situation.

3. Var inte rädd för att misslyckas. Att saker och ting går fel är en del av livet. Det gäller bara att lära sig handskas med sina missar. Att vi är rädda för att komma till korta kan bero på massa saker, till exempel tidigare misslyckanden eller att vi är rädda för det okända. Ibland måste du försöka ännu en gång för att lyckas. Varje gång något inte blev som du tänkt dig, lär du dig och är en erfarenhet rikare! Intala dig själv att du kommer prestera bättre nästa gång, fokusera på målet och tänk igenom vägen dit. En mental träning som även många kändisar använder sig av.

4. Säg nej. Att säga nej är något av det vi människor tycker är allra svårast. Vi är extremt rädda för att såra andra individer och uppfattas som kalla och oåtkomliga. Det är emellertid viktigt att kunna säga ifrån, utan att hitta på massa ursäkter. Ge det verkliga skälet rakt ut med stadig röst, utan att för den sakens skull låta otrevlig. Prata till personen vid namn och var bestämd i ditt kroppsspråk. Tänk på dig själv och intala dig att du faktiskt inte har tid att göra allting folk ber dig om, i gengäld blir du respekterad som en stark och medveten individ. Ett annat bra tips är att först bestämma vad du själv vill och sedan säga nej till resten.

5. Sluta sabotera för dig själv. Du har rätt att lyckas! Självsabotage kan vara både medvetet och omedvetet och grunna sig på händelser som skett i det förflutna. Kanske har du brutit upp efter ett förhållande och intalar dig själv att det var på grund av dig ni gjorde slut. Gå vidare istället, skyll inte på dig själv utan tänk istället att ni faktiskt var två i relationen. Kanske var det inte meningen att det skulle bli just ni två. Fullfölj uppgifter du satt igång genom att sätta upp små delmål för dig själv och jobba på din egen viljestyrka, du kan lika bra som någon annan. 

6. Förväntningar. Att klara av det vardagliga i livet är ett jobb såväl som något annat. Att få ihop pusslet kan vara enormt ansträngande och en riktig törn i självkänslan om du märker att du inte lyckas. Det första steget för att må bättre är att erkänna för dig själv att det faktisk inte funkar. Säg till andra att minska sina förväntningar på dig, då minskar pressen automatiskt och försök att behålla lugnet. Gör något annat som du tycker är kul: träna, gå på stan eller skaffa dig en hobby. Allt behöver inte alltid hänga på dig.

7. Prata. Att inleda en diskussion eller lite vanligt hederligt kallprat kan vara ett jobbigt hinder. Man oroar sig för vad andra ska tycka om en, eller vill helt enkelt inte verka efterhängsen eller framfusig. Kanske har du alltid varit blyg, men faktum är att detta kan hindra dig, både i ditt sociala liv, men även på jobbet då du måste skaffa sig viktiga kontakter. För att slippa prata så mycket själv kan du ställa desto fler frågor, då verkar du också nyfiken på din samtalspartner och inget smickrar så mycket som när vi märker att någon faktiskt är intresserad av vad just jag har att säga. Genom att ständigt uppdatera dig om vad som händer i världen eller i din lokala omgivning har du alltid något att prata om och behöver inte känna dig okunnig eller ointressant. Med några samtalsämnen på lager minskar du risken för den pinsamma tystnaden som så många fasar över.

8. Tala inför grupp. Hålla föredrag eller tala inför många är en av de sakerna vi människor fruktar mest för. Vi är så rädda för vad folk ska tycka om oss, kanske vi rodnar eller darrar och tänk om jag säger fel saker?
Genom att få publiken på din sida hjälper du dig själv där uppe bakom talarstolen. Utgå från att publiken är där för att de faktiskt vill höra vad du har att säga. Titta din publik i ögonen så behåller du lättare deras koncentration och försök att verka så avslappnad som möjligt. Det finns ju en andledning till att just du står där. Troligen vet du något som de andra inte kan och det är nu din uppgift att upplysa dem på bästa sätt. Ett annat bra tips är det klassiska, öva, öva, öva. Läs ditt föredrag med olika typer av hastigheter eller upprepa ordramsor så du känner dig skärpt och pigg. Att stå framför en spegel och träna är även det ett bra tips, då ser du vad du gör för missar och kan känna dig mer bekväm.


9. Jämför dig inte med andra. Alla människor är olika och agerar på olika sätt. Jämföra kan man göra till döds. "Hon har en snyggare klänning än jag" eller "min syster tjänar mer pengar än mig" för att nämna några av de liknelser som vi dagligen står inför. Fråga dig själv istället vad det spelar för roll? Skulle du verkligen vara en gladare människa om det istället var du som var ägare till den snygga klänningen? Uppmuntra dig själv och tänk igenom saker du har eller saker du är bra på. Fundera på allt det du har att vara tacksam över. Du kommer säkert på en hel del bara du tänker efter lite.

10. Nervositet. Att känna oro över att bli avvisad av någon du tycker om är vanligt och något som även den mest självsäkra personen någon gång upplevt. Rädslan för att bli sårad eller att inte duga till tar överhanden och istället blir du osäker, fumlig och ängslig. Intala dig själv att du är bra, du är en god människa som förtjänar att bli älskad, likväl som någon annan. Gör något som gör dig på gott humör, som får dig att känna dig aktiv och attraktiv. Nervositet över första träffen tar du udden av genom att förbereda dig med frågor. Prata inte på själv hela tiden, utan låt din tilltänkta få komma till tals och ta gärna upp ett ämne som ni båda finner intressant. Går det inte vägen beror det inte på dig. Kanske var det ett dåligt val av plats, eller hade ni helt enkelt inte tillräckligt mycket gemensamt. Bättre lycka nästa gång! 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0